All in blogg

For mange er ikke julen bare idyll. Det kan være mange årsaker som depresjon, ensomhet, vanskelige familieforhold eller sykdom. Min juletradisjon er ganske komisk: nesten hver jul siden jeg var liten har jeg vært syk. Da mener jeg ikke alvorlig syk, men alltid litt tufs. Men selv det å være syk på julaften kan vær hyggelig, om man bare ikke har for høye forventninger til juleidyllen.

Denne uken er det jul, så i stedet for å legge ut en vanlig ukemeny deler jeg denne uken mine beste tips og juleoppskrifter. Noen av oppskriften er her fra bloggen og andre fra boken LavFODMAP – Magevennlig mat.

Nye tradisjoner
Først og fremst vil jeg si at jeg aldri har vært spesielt glad i tradisjonell julemat. For meg blir ribbe, pinnekjøtt og tilbehør altfor tungt – og som regel går jeg rett i matkoma etter et slikt måltid, med påfølgende magesmerter. Julen handler mye om tradisjoner, men blir du dårlig av julematen tenker jeg det er på tide at du endre tradisjon til noe som passer for deg og din helse – slik at du kan skape en ny og bedre tradisjon.

I min familie har vi i mange år spist and eller kalkun på julaften, som er magrere alternativer som passer min mage bedre. Viltkjøtt fra rådyr eller elg er også utrolig god mat, som passer utmerket på julaften.

Unngå magetrøbbel
Allerede i 2010 ble jeg intervjuet av Klikk.no om hvordan man kunne unngå magetrøbbel i jula. Selv om dette var lenge før LavFODMAP ble satt på dagsordenen er det allikevel mange gode tips i artikkelen. Les den her.

I dag har jeg lyst til å skrive et innlegg om noe jeg føler oppsummerer dette året og som samtidig er litt vanskelig å sette ord på. Nemlig motgang. På godt og vondt.

Motgang.
Jeg føler jeg har hatt min dose av motgang i livet. Både når det gjelder sykdom og når det gjelder på det mer personlige og følelsesmessige planet. Og det er noe med oss som har opplevd motgang, om det er gjennom sykdom, gjennom sorg eller andre personlige opplevelser som forandrer oss og som vi må bearbeide. Det er noe vi bærer på, som vi ikke forutså at skulle bli en del av livene våre, men som vi bare må finne en måte å leve med.

I boken LavFODMAP – Magevennlig mat var jeg så heldig å få med meg lege, Ph.d. Jørgen Valeur og de to kliniske ernæringsfysiologene Torunn Knudsen og Tonje Mellin-Olsen til å skrive kapitlene "Mager som plager og tarmer som larmer" og "hva er FODMAP?".  Alle tre jobber ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, der Jørgen jobber med forskning på Unger-Vetlesens Institutt og Torunn og Tonje er en del av teamet på Poliklinikk for utredning av matintoleranse. I dette innlegget forteller vi deg hva som skal til for å få en time ved poliklinikken for utredning av matintoleranse og hva du må be din fastlege gjøre!

God mandag!
Her kommer ukens meny, litt forsinket. Grunnen er ganske enkelt at vi hadde et veldig hyggelig julebord her hjemme i helgen – så etter flere dager med matlagning og feiring var jeg helt tom for energi i går. Men nå er det ny uke, nye oppskrifter og innspurten til jul! Jeg håper dere har det bra alle sammen og at dere ikke opplever for mye krøll med magen etter julebord og førjulsstress (husk at du kan lese mine beste tips til hvordan du kan ta vare på deg selv i førjulsstria her).

Oppskriftene i denne ukemenyen finner du her på siden og eller i boken min LavFODMAP - Magevennlig mat. Ha en fin uke! // Julia

Hurra! Nå er endelig alle skjemaer hos Mattilsynet på plass, jeg har lest igjennom altfor mange sider av lovverket om nettbutikker og matvarehandel, fått kontakt med flinke importører og jeg har skrudd hyller for oppbevaring til jeg har fått blemmer i hendene. Endelig kan jeg begynne å selge lavFODMAP matvarer!

Magevennlige melblandinger: LavFODMAP, glutenfrie og laktosefrie
I boken min, lavFODMAP – Magevennlig mat, finner du oppskriften på mine glutenfrie, laktosefrie og lavFODMAP melblandinger. En søt melblanding som passer til kaker, cupcakes, boller og annen søt bakst, og en fin melblanding til salt bakst som rundstykker, brød og øvrig matlaging.

Først og fremst har jeg nå fokusert på å få ingrediensene til disse melblandingene min i salg i nettbutikken. Dette fordi jeg, da boken ble skrevet, tenkte at tapikoa, rismel og xanthan gum var lett å få tak i. Men jeg må ærlig innrømme at jeg glemte å tenke på at ikke alle bor i store byer og ikke har tilgang til helsekostforretninger eller internasjonale dagligvarehandler med stort utvalg. Jeg har fått mange mailer fra dere leser som etterspør hvor dere kan få tak i ingrediensen til melblandingene og nå gjør jeg det derfor enkelt for dere!

I nettbutikken finner dere nå hvitt rismelbrunt rismeltapioka stivelse og Xanthan gum, pluss noen veldig gode varianter av pasta/spagetti laget av ris. Alt dette kan du nå få leverte rett i postkassen/på ditt postkontor.

For en liten stund siden var det en leser som etterspurte magevennlig gløgg. Den utfordringen kunne jeg jo ikke la gå ubesvart, så her får dere vite litt mer om gløggalternativer og dere får min oppskrift på en god og magevennlig blåbærgløgg!

Pass på: Solbær, eple og honning
Gløgg hører jo uten tvil jula til, men kan by på en hel del trøbbel for sensitive mager. I sommer informerte teamet bak Monash at de hadde testet ut noen nordiske bær og blant dem solbær. Solbær slo ut som høyFODMAP på deres tester, og dermed er også en av hovedingrediensene i mange typer gløgg, solbærsaft, allerede flagget rødt.

I denne ukemenyen vil du finne oppskrifter som har vært populære og mye besøkt det siste halvåret. Dessverre er det ikke noen nye middagsoppskrifter denne uken, rett og slett fordi jeg har fokusert på å gi dere julebakst-oppskrifter i stedet. Pepperkaker, vinterkaker og fudge, finner dere allerede under oppskrifter og flere kommer i dagene frem mot jul.  

Et juletips fra meg: Har du råd til det er det utrolig godt å investere i et fenalår eller en spekeskinke (lår). Kjøtt er lavFODMAP og spekemat smaker utrolig godt både som snacks, som middag med eggerører og grønnsaker eller som en del av et julebord.

Oppskriftene i denne ukemenyen finner du her på siden og eller i boken min LavFODMAP - Magevennlig mat. Ha en fin uke! // Julia

Det nærmer seg jul med stormskritt og i alt julestresset er det viktig å huske på en ting: Stress og sensitive mager er ikke en bra kombinasjon! I denne bloggposten gir jeg deg mine beste tips til hvordan du kan ”overleve førjulsstria”:

Har du nok vitaminer?
Før stresset setter inn kan det være greit å ta en liten tur til legen for å sjekke om du har alt du trenger av vitaminer. Personer med mage- og tarmsykdommer kan i perioder slite med å ta opp næring og vitaminer riktig. Det kan føre til at man føler seg ekstra sliten og tom for energi. Særlig nå når det er så mørk og vi får lite D-vitamin fra sola.

Personlig merker jeg nå at forkjølelse/bihulebetennelse nr. 2 denne høsten er i anmarsj og at jeg har mistet en del mer hår enn vanlig. I dag skal jeg derfor ta turen til min fastlege for å ta en liten blodprøve og sjekke at vitaminlageret er slik det skal. Jeg vet også at jeg har lavt nivå av vitamin B12, så det skal også bli godt å få seg en sprøyte med litt ”boost” som holder meg oppe frem til jul

Denne uken går vi over fra mørke november til julette desember. Selv om snøen glimter med sitt fravær og gressplenen vår er grønnere enn på lenge, håper jeg allikevel du har begynt å komme i julemodus. Det har i alle fall jeg og fremover får dere flere av mine oppskrifter på magevennlig julebakst.

Her er denne ukens meny. Oppskriftene i denne ukemenyen finner du her på siden og eller i boken minLavFODMAP - Magevennlig mat. Jeg håper det smaker! // Julia

Jeg må ærlig innrømme at jeg begynner å komme i julemodus, og at jeg koser meg inne i med fyr på peisen, stearinlys og lukten av deilig kongerøkelse. En av de tingene jeg synes er koseligst å gjøre når det er mørkt og kaldt ute er å bake og i løpet av denne uken får dere to kake-oppskrifter inspirert av den amerikanske Thanksgiving-tradisjonen. Oppskriftene i denne ukemenyen finner du her på siden og eller i boken min LavFODMAP - Magevennlig mat. Ha en fin uke! // Julia