All in blog

Fredag 14. August la startet jeg en konkurranse på facebook der jeg deler ut tre signerte eksemplarer av boken min LavFODMAP - Magevennlig mat som snart er i salg!

Allerede har rundt 150 personer deltatt i konkurransen der jeg spør ”hvem vil du dele et magevennlig måltid med”.  Det er utrolig hyggelig at så mange allerede har delattt i konkurransen og ikke minst er det utrolig flott å se at dere har mange gode familiemedlemmer og venner rundt dere som dere spiser eller vil spise magevennlig mat med! Tre heldige vinnere trekkes den 1. September, så du har fortsatt tid til å være med!

I går var en skikkelig klassisk blå-mandag. Kanskje var det fordi de to ukene på ferie har vært helt fantastiske (tross iskaldt vær) og kontrasten til å komme hjem til hverdagen ble så tydelig, eller kanskje var det fordi magen min ikke var helt samarbeidsvillig.

Men først: Vi har hatt en helt fantastisk fin tur på Vestlandet i bodil-bobil! De av dere som har fulgt meg på instagram har fått oppdateringer underveis, men jeg vil allikevel skrive denne blogposten for å summere opp turen. Og la meg få sagt dette med en gang – å feriere i Norge med bil er ikke et problem på lavFODMAP-dietten. Det handler bare om innstilling og god kommunikasjon.

I skrivende stund sitter jeg i et hotellrom i Ålesund og leser om meg selv i avisen!
Vi har kommet godt over halvveis på vår to ukers norgestur. Etter mange litt kalde netter i den ombygde varebilen vår (#bodilbobil) har vi unnet oss en luksusdag på hotell midt i jugend-byen, og det passet jo bra med å feire oppslag i VG.

I går morges våknet vi til sol i den fantastiske lille bygda Flø med utsikt over hvit sandstrand og hav så langt øye kunne se. Etter en frokost i det grønne kjørte vi innom en bensinstasjon og kjøpte VG, der det var et tresiders oppslag om mageplager og lavFODMAP.  Det var ganske gøy å lese sine egne uttalelser i avisen, mens vi satt i solen og ventet på en ferge fra Hareid.

Å være designer har i utgangspunktet svært lite med å gi ut kokebok å gjøre - men allikevel er det flere parallelt som krysses. Selvsagt er det det åpenbare: jeg har selv gjort det grafiske designet på boka, har stylet maten på alle bildene og utviklet det visuelle uttrykket i fotoene sammen med min mann, Espen Døhlen. Jeg har også laget denne nettsiden selv. Allikevel er det også en helt annen side ved det medisinske aspektet av det å ha en kronisk sykdom som fascinerer meg: den teknologiske utviklingen og hjelpemidler som kan gjære livet lettere for kronisk syke.

I skrivende stund sitter jeg å venter på en ferge fra Tau til Stavanger. Vi (jeg og min mann Espen) er nemlig på norgestur – på jakt etter flotte naturopplevelser og for å teste magevennlig mat på tur.

Vi har bygget om vår lille Caddy varebil til en mini-bobil, som vi har gitt navnet Bodil-bobil. Bodil har en fin liten sofa som vi kan dra ut til seng om natten, en liten hylle til kaffekjeler, kopper og kar, og mange små skuffer.

Det fine med å ha bursdag midt i sommerferien er at man får spredt den utover til mange små bursdagsfeiringer. Forrige helge dro jeg ut til familiens sommerhus i Son for bursdagsfeiring nummer to. Huset er det nærmeste jeg kommer et barndomshjem, siden vi har flyttet mye rundt. Sommerhuset, som heter Bellis, ligger idyllisk til ved Oslofjorden, med fantastisk utsikt og kort vei til stranden. Det er derfor et naturlig sted å samle familien til bursdagsfeiring på sommeren, og i år var intet unntak. 

I går tråkket Espen på en bie. Ok, no big deal tenker du kanskje – og vi tenkte det samme. Espen har både vepse- og bieallergi, men siden det ikke slo ut med en gang tenkte både han og jeg at dette gikk bra.

Dette er heldigvis ikke et innlegg om hvor ille det kan gå for folk med vepse- og bieallergi, for heldigvis virker det så langt som at dette kommer til å gå helt bra bare han får slappet litt av og la giften gjøre seg ferdig. Derimot er det et innlegg over rollefordeling – den syke og den friske, pasient og omsorgsperson. Det er nemlig ikke alltid like lett å ha den ene eller den andre rollen, og måten man takler det på er ytterst forskjellig fra person til person.

For en helg det har vært! På fredag kom intervjuet med meg over tre sider i Aftenposten – og etter det har det strømmet inn med mange veldige hyggelige meldinger. Nettsiden har nådd langt over sitt høyeste lesertall noensinne og facebook-siden har nådd 3200 likes! Det føles sterkt at dere skriver deres historier til meg på meldinger og mail, og ikke minst føles det utrolig godt at mange kjenner seg igjen i min historie.

I går, fredag den 10.august, kom det et tre-siders intervju om meg i A-magasinet. Det har ført til mange hyggelige meldinger, likes og delinger i sosiale medier og ikke minst utrolig mange besøkende på nettsiden. Det setter jeg stor pris på.

Som seg hør og bør når man blir intervjuet i en av Norges største aviser, om et tema som er brennhett om dagen – så kommer det også en del kritikk. Jeg vil derfor få forklarer og forsvare meg litt i denne bloggposten.

Det er veldig rart å lese om seg selv i dagens utgave av A-magasinet. Jeg har vært intervjuet om mitt yrke som designer før, men å fortelle åpent og ærlig om et liv med en sykdom (som jeg tidligere har skammet meg over) er noe helt annet. Jeg håper at åpenhet rundt mage- og tarmsykdommer kan gjøre det mindre problematisk – og lettere å oppsøke hjelp.

Les hele intervjuet på denne linken: http://www.aftenposten.no/amagasinet/--Irritabel-tarm-er-ikke-Aen-sarlig-sexy-sykdom-8085777.html

Lurer du på hvilke matvarer man trygt kan spise på LavFODMAP dietten, hvilke som er i gråsonen og hvilke du bør unngå?

Last ned FODMAP-matvaretabellen her!

Hvorfor bruke en matvaretabell?
Kort fortalt har jeg laget denne matvaretabellen fordi jeg tenker det kan være greit å ha en norsk oversikt over FODMAP-matvarer.  Ikke bare er det praktisk å ha en oversikt selv, som man kan printer ut å henge på kjøleskapet eller ha med seg i veska, men man kan også sende den til andre Jeg har ikke tall på hvor mange ganger venner og familie har spurt - Hva kan du egentlig spise? når jeg skal på besøk, og det å kunne sende de denne listen gjør det så mye enklere for dem å lage magevennlig mat til meg.

Med jevne mellomrom går jeg på en smell. Jeg spiser noe jeg ikke tåler, uten helt å forstå hva. I går var en sånn dag. Jeg trodde jeg hadde vært flink både til frokost, lunsj og til middag, men utpå kvelden ble magen dårligere og dårligere. Det resulterte i en lang og slitsomt natt med magesmerter og leddsmerter, og jeg har stort sett bare ligget å vridd meg i senga. At det var akkurat så varmt at jeg ble svett under dyna, men akkurat så kaldt at det var for kjølig å ligge uten, hjalp ikke akkurat heller.

Etter å ha jobbet med boka Lav FODMAP - Magevennlig mat av og på i cirka åtte måneder føles det helt fantastisk å endelig ha sendt den til trykk. Og (uten å skryte for mye) det blir en skikkelig fin bok! Det er deilig å sende fra seg et produkt som jeg er stolt av, både faglig: med kapitler skrevet av meg selv, av kliniske ernærings fysiologer og leger ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og grafisk: med utrolig flotte bilder og design.

Over ser dere omslaget – er det ikke blitt fint?

- Jeg kan da ikke dra i skogen, jeg som har irritabel tarm og Crohns? En oppblåst mage, smerter og diaré er ikke helt forenelig med å være ute i skogen, har jeg tenkt i mange år. Men så forandret noe seg – en mann kom inn i mitt liv,  turene ble lagt opp så de var overkommelige og turmaten ble endret til magevennlig tur-mat.

Denne helgen har vi feiret Espen. Til tross for at han fylte 33 år er fortsatt kaker og partyhatter et must når man inviterer til både familiebursdag og deretter grilling med gode venner. Festen resulterte i 4 nye oppskrifter på bloggen, noen veldig fine gaver til Espen, partyhatter både her og der, og en hissig krangel om kubb-reglene. Alt i alt: en veldig fin dag.

Jeg vet at mange kan synes det er vanskelig å kombinere lavFODMAP-dietten med å ha gjester på besøk eller spise hos andre, men her i huset har vi ganske enkelt gjort det sånn at alle får servert ting jeg også kan spise. Det er ingen som rynker på nesen over en gluten- og laktosefrikake, eller å få servert hjemmelaget tilbehør til grillmaten

Noen ganger vil man bare være sammen med andre som har det likt som deg og denne helgen har jeg vært så heldig å tilbringe med fire jenter som også har mage- og tarmproblemer. Hvorfor skal man være sammen med andre syke? Jeg gir deg ti gode grunner!

Akkurat nå er rabarbraen på sitt beste og det er derfor på sin plass å se litt nærmere på denne syrlige planten.

Først og fremst: Rabarbra er faktisk en grønnsak, selv om de aller fleste av oss ser på den som en frukt. Den står som lav FODMAP i Monash sin guide (under frukt), så den er trygg å spise, i alle fall i opptil 130 gram hver porsjon som er det Monash har testet. Allikevel er det en del motsigende fakta på internett om rabarbraens påvirkning på sensitive mager, så la oss se litt nærmere på plantens historie og egenskaper