Mine beste tips til glutenfri- og magevennlig lasagne – og oppskrift!

Det er snart helg – og en gyllen anledning til å lage en stor form med pasta til hele familien!

Etter å ha bodd i Italia i mange år er lasagne en av mine favorittretter. Men det har tatt lang tid før jeg har forstått hemmeligheten bak en vellykket hjemmelaget lasagne - det gjelder å finne den rette balansen mellom syrlig tomatsaus full av møre grønnsaker, smake den til med sukker for å få fylde og sødme, og krydre med salt, pepper og kanel for å fremheve smakene.

Mat for alle
Dere som følger meg vet jo allerede at jeg er en stor forkjemper av at alle skal kunne spise den samme maten, slik at allergikeren slipper å sitte med sin egen «spesialmat». En ting er hverdagene, da kan det kanskje være greit å ikke gjøre så mye ut av alle måltider, men når det er helg og man skal kose seg sammen – da blir dette enda viktigere for meg. Mat er ikke bare mat, det er sosialt og en opplevelse man kan dele med andre.

Denne lasagnen er et eksempel på at ingen vil legge merke til at den er glutenfri – her kan hele familien kose seg sammen. Den kan lages laktosefri ved å bruke laktosefri melk og harde oster. Og er det noen av grønnsakene du ikke tåler? Bytt de ut med noe annet.

Lasagne uten hvitløk og løk?
Ja, det er ikke noe problem. Jeg bruker rikelig med vårløk (kun det grønne) for å få litt løksmak og krydrer også med litt ramsløk i tomatsausen. Ønsker du mer løksmak enn det kan du på forhånd legge hvitløksbåter i olje slik at den trekker ut smaken. Kast deretter hvitløksbåtene og bruk oljen når du skal frese grønnsakene og steke kjøttdeigen. Da får du hvitløksmak uten magetrøbbel!

Hvilke lasagneplater skal man velge?
Jeg har brukt ulike merker glutenfrie lasagneplater, men jeg må ærlig si at jeg synes de vanligste merkene er så gode alle sammen at jeg ikke har noen tydelig favoritt. Forrige gang brukte jeg Schär sin (gul pakke), mens denne gangen ble det den litt billigere varianten fra Rema 1000 uten (grønn pakke). Begge smakte godt og man legger ikke merke til at det er glutenfritt.

Ikke bruk for mange plater
Det som er felles for alle lasagnemerkene er at jeg synes de foreslår å bruke alt for mange plater i beskrivelsene bak på pakken og altfor lite av alt det andre. Jeg bruker cirka halvparten (ca. 6-8 plater) av en lasagnepakke fordi jeg liker at platene ikke tar over hele retten, men heller får plass til å suge til seg saftene fra kjøttsausen og ostesausen. Spesielt når det gjelder glutenfritt mener jeg dette er trikset for å få en saftig i stedet for tørr lasagne.

Ost i sausen!
Jeg ser flere oppskrifter der ikke lager ordentlig Bechamelsaus med ost, men bare har ost på toppen og lager en kjedelig hvit saus i stedet. Det er juks! Jeg liker at det er en tydelig ostesmak mellom hvert lag og bruker derfor ca. 3 dl revet ost i sausen min. Jeg bruker da halvparten vanlig revet gulost og halvparten lagret ost for å få litt ekstra smak, som for eksempel Parmesan, Østavind eller Vesterhavsost. Vil du ha en ordentlig oste-opplevelse kan du topp lasagnen med deilig Mozarella!

Prikken over i’en
Og om du virkelig vil heve måltidet kan jeg anbefale deg å lage en salat med appelsinbiter i ved siden av. Da får du et frisk innslag som smaker godt i seg selv, men kontrasten mellom appelsin og kanelsmaken som er i lasagnen gjør det til en uslåelig kombinasjon sammen. Lager du dressing til salaten kan du gjerne bruke appelsinsaft i den også.  

God samme dag – enda bedre dagen etter
Når jeg lager lasagne er det i en stor form og nok til både middag den ene dagen og rester dagen etter. Kombinasjonen av krydder, saus og ost gjør at denne lasagnen blir bedre av å stå litt og kan dermed med fordel lages tidlig på dagen eller spises dagen derpå. Man kan også fint fryse ned restene i porsjonstørrelse, som man lett kan varme opp senere.  

Her får du min oppskrift på den “perfekte” glutenfrie og magevennlige lasagnen.
Håper den smaker og at dere får en riktig fin helg!

//Julia

Det er ikke kreft men…..

Sykdom, pengetrøbbel og eltefrie boller!

0