Blåbærgløgg

Blåbærgløgg

Gløgg hører jo uten tvil jula til, men kan by på en hel del trøbbel for sensitive mager. Her får dere min oppskrift på en veldig god og samtidig magevennlig variant laget på blåbær.

Porsjoner: ca. 2,5 liter

Du trenger:

  • 2 poser (800 g) frosne blåbær

  • 100–150 g sukker

  • 1 vaniljestang

  • 2-3 ts tørket ingefær eller 4-5 skiver fersk ingefær

  • 12 nellikspikre

  • 1 stjerneanis

  • 4 dl ferskpresset appelsinjuice

  • vann eller rødvin (smak deg frem)

Slik gjør du:

Ha bærene i en kjele og hell på vann til bærene er dekket.
Kok opp og la bærene koke på middels varme i ca. 5 minutter. Legg en sil over en stor bolle som tåler sterk varme, og hell innholdet i kjelen over i silen. Bruk en sleiv eller skje for å klemme ut saften av bærene.

Del en vaniljestang i to og snitt den ene halvdelen på langs. Skrap ut frøene. Hell væsken tilbake til kjelen og tilsett vaniljefrøene, den halve utskrapte vaniljestangen, nellikspikre, ingefær, kanel, stjerneanis og sukkeret. Start med 100 gram sukker og smak deg fram om du ønsker saften søtere. Husk også at saften vil få en rundere og mindre syrlig smak når kryderene får «satt seg». 

Fortsett å koke saften på middels varme.
Bruk en skje til å fjerne skummet som legger seg på toppen.
Kok til det slutter å skumme, dette tar ca. 1 time. Når saften har kokt og skummet seg ferdig blander du inn ferskpresset appelsin juice. 

La saften avkjøles. Når den er blitt romtemperert, siler du den enda en gang for å fjerne blåbærfrøene og krydder. Jeg bruker en saftsil med duk, men du kan også bruke en finmasket sil eller et grovt klede.  

Min gløgg ble nå en ganske tyktflytende saft med mye smak. Jeg tilsatte derfor ca. 5 dl vann, men her må du smake deg frem til hvor sterk du liker den. Du kan også bytte ut mengden vann med en god rødvin.

Fyll gjerne blåbærgløggen eller blåbærsaften på flasker og gi bort i gave. For at saften skal få lang holdbarhet er det viktig å sterilisere flaskene først. Det gjør du ved å plassere glassflasker i en kald stekeovn og varme de opp til de er over 130 grader, eller ved å legge de i en stor kjele med vann og la de koke opp. Flasker med patentkork er min favoritt, da kan man ta litt og litt saft av gangen og man kan bruke flasken om og om igjen.

For mer om gløgg og tips til hva du kan servere den med se dette blogginnlegget.  


Biscotti med anis, appelsin og pekannøtter

Biscotti med anis, appelsin og pekannøtter

Vinterkaker med marsipan

Vinterkaker med marsipan

0